Componenta Hardware
Postat in 28.06.2011

Componenta hardware este formata din echipamentele fizice īn care circuitele electronice asigura prelucrarea automata a informatiei si din echipamentele care asigura comunicarea īntre om si calculator.

Componenta hardware asigura urmatoarele functii:

  1. Functia de memorare. Prin aceasta functie, componenta hardware trebuie sa asigure memorarea datelor si a programelor, deoarece calculatorul trebuie sa lucreze continuu, fara interventia permanenta a omului. Functia este asigurata de: memoria interna si memoria externa. Īn memoria interna se pastreaza programele si datele care se exploateaza la un moment dat. Īn memoria externa se pastreaza toate programele si datele de care poate sa aiba nevoie la un moment dat sistemul de calcul, sub forma de fisiere.
  2. Functia de prelucrare. Prin aceasta functie, componenta hardware trebuie sa asigure efectuarea operatiilor aritmetice si logice elementare. Functia este asigurata de unitatea aritmetica - logica.
  3. Functia de comanda si control. Prin aceasta functie, componenta hardware trebuie sa asigure: extragerea instructiunilor din memoria interna si analiza lor, comanda pentru executarea fiecarei operatii, extragerea datelor de intrare din memoria interna si aranjarea datelor de iesire īn memoria interna. Functia este asigurata de unitatea de comanda si control.
  4. Functia de intrare-iesire. Prin aceasta functie, componenta hardware trebuie sa asigure introducerea datelor si a programelor īn memoria interna si furnizarea rezultatelor. Functia este asigurata de dispozitivele periferice de intrare-iesire si interfetele de intrare-iesire.

Asadar, calculatorul este un sistem format din mai multe blocuri functionale. Arhitectura unui calculator defineste modul īn care subansamblele sunt conectate fizic, fara sa se tina cont de amplasarea lor. Subansamblele sunt definite dupa functionalitate. Astfel, arhitectura unui calculator este data de:

  • unitatea de comanda si control
  • unitatea aritmetica - logica
  • unitatea de memorie interna
  • unitatea de memorie externa
  • unitatile de intrare - iesire

Courtesy Open Web DesignThanks to Dubai Hotels