Magistralele
Postat in 28.06.2011

O magistrala (bus) defineste setul de reguli dupa care informatia circula in interiorul unui sistem de calcul, intre mai multe sisteme de calcul sau intre sisteme de calcul si echipamente specializate. Un standard de magistrala contine mai multe specificatii:

  • mecanice - conectorii, cablurile, topologia de cuplare;
  • electrice - nivelele de tensiune, curentii impedante;
  • functionale - descrierea semnalelor.

O clasificare a magistralelor poate fi facuta dupa blocurile care se conecteaza la aceasta. Conform acestui criteriu magistralele pot fi:

  • magistrale procesor-memorie;
  • magistrale I/O;
  • magistrale de fundal

Magistrala procesor de memorie este scurta si de mare viteza. Dupa cum ii spune numele, este conceputa pentru a lega procesoarele de memorie.

Magistralele I/O sunt in primul rand mai lungi si suporta o gama larga de rate de transfer ca o necesitate a conectarii unei game largi de dispozitive I/O la sistem. De obicei magistralele I/O nu sunt conectate direct la procesor, ci folosesc fie o magistrala procesor - memorie, fie o magistrala de fundal.

Magistralele de fundal sunt proiectate astfel incat atat procesorul, memoria cat si dispozitivele I/O sa foloseasca aceeasi cale de comunicatie. La acest tip de magistrala se face un compromis pentru a satisface atat necesitatile comunicatiei intre procesor si memorie cat si ale comunicatiei dintre dispozitivele I/O, sacrificand desigur performanta sistemului.

Magistrala

Courtesy Open Web DesignThanks to Dubai Hotels