Memoria interna
Postat in 28.06.2011

Industria memoriilor este una dintre cele mai dinamice aplicatii ale electronicii din zilele noastre. In ultimi ani chip-urile de memorie au avansat intr-un ritm alert, ceea ce a dus la o scadere dramatica a pretului / MB. Factorul principal care a dus la cresterea productiei fiind cererea de memorie, care a crescut datorita programelor ce utilizeaza tot mai multa memorie dar si datorita avantajului (din punct de vedere al performantelor) pe care memoria RAM īl ofera īn comparatie cu alte tehnologii de stocare a informatiei. In acelasi timp performantele noilor module au fost īmbunatatite, au scazut timpii de acces iar viteza bus-ului a crescut. Toate aceste caracteristici au fost implementate din cauza mai multor factorii de ordin tehnic, unul dintre acestia ar fi evolutia procesoarelor, care prin cresterea frecventei introduc necesitatea cresterii performantelor pentru memorii. In lungul timpului memoriile au fost construite prin prisma mai multor tehnologii, dintre acestea doar o parte au reusit sa se impuna pe piata. Principalul motiv fiind, dupa cum multi dintre noi cunosc, raportul pret / performanta.

Clasificare

Memoriile utilizate in PC se clasifica in doua categorii:

  • ROM (Read Only Memory) acest tip memorie nu poate fi rescrisa ori stearsa. Este o memorie din care se poate citi, dar īn care nu se poate scrie. Avantajul principal pe care aceasta memorie īl aduce este insensibilitatea fata de curentul electric. Este o memorie remanenta (adica la scoaterea de sub tensiune a calculatorului informatiile scrise īn aceasta memorie se pastreaza). Memoria ROM este in general utilizata pentru a stoca BIOS-ul (Basic Input Output System) unui PC. BIOS-ul este un program de marime mica (< 2MB) fara de care computerul nu poate functiona, acesta reprezinta interfata intre componentele din sistem si sistemul de operare instalat (SO).
  • RAM (Random Access Memory), este memoria care poate fi citita ori scrisa in mod aleator, in acest mod se poate accesa o singura celula a memoriei fara ca acest lucru sa implice utilizarea altor celule. In practica este memoria de lucru a PC-ului, aceasta este utila pentru prelucrarea temporara a datelor, dupa care este necesar ca acestea sa fie stocate (salvate) pe un suport ce nu depinde direct de alimentarea cu energie pentru a mentine informatia. Este o memorie neremanenta (adica la scoaterea de sub tensiune a calculatorului informatiile scrise īn aceasta memorie se pierd). Memoria RAM se clasifica īn SRAM (Static) si DRAM (Dynamic).

Courtesy Open Web DesignThanks to Dubai Hotels