Placa de baza
Postat in 28.06.2011

Microprocesorul unui calculator, memoria si celelalte componente sunt montate pe o placa de circuit imprimat denumita placa de baza.

Pentru a putea īntelege specificatiile producatorilor legate de placa de baza este necesara cunoasterea cātorva termeni.

  • Chipset: Componenta dispusa pe placa de baza care controleaza comunicatiile dintre microprocesor si celelalte componente instalate pe placa: memorie, adaptor grafic, alte adaptoare sau diferitele extensii. Chipset-ul consta din doua procesoare denumite Northbridge si Southbridge care realizeaza efectiv transferul de informatii de la si spre componentele placii de baza mentionate. Datorita rolului central al chipset-ului īn functionarea calculatorului, orice problema manifestata prin īncetinirea vitezei calculatorului trebuie rezolvata īncepānd cu analiza starii acestei componente.
  • Socket: soclu īn care se monteaza microprocesorul. Placile obisnuite pot avea unul sau doua socluri. Procesoarele Intel actuale necesita un soclu tip LGA 775 (Land Grid Array) , LGA 1156 sau LGA 1366 avānd 775, 1156 respectiv 1366 contacte.
  • Form factor - formatul placii. Marimile sunt standardizate, cele mai des folosite īn calculatoare de birou (desktop) fiind ATX sau mATX (Micro-ATX).
Placa de baza

Īn figura de mai jos se prezina arhitectura unei placi de baza. Se observa ca partea centrala este chipset-ul la care sunt conectate prin magistrale principalele componente: soclul pentru microprocesor, soclurile pentru memoria RAM, soclul pentru adaptorul grafic (de tip AGP - Advanced Graphics Port sau PCI Express -Peripheral Component Interconnect Express), setul de amplasamente pentru placi de extensie (PCI) si memoria ROM (īn care este memorat BIOS-ul).

Placa de baza

La alegerea unei placi de baza este important sa se stie destinatia calculatorului deoarece arhitectura acesteia conditioneaza performantele acestuia. Pentru cazul considerat, respectiv calculator pentru birotica si Internet este de exemplu interesant sa se cumpere o placa avānd adaptor video integrat. O astfel de placa ofera o solutie mai ieftina fata de solutia cumpararii unei placi grafice separate. Daca se cumpara totusi o placa grafica separata trebuie sa se stie de ce tip de amplasament dispune placa deoarece acesta poate fi de tip AGP (Accelerated Graphic Port) sau PCI Express (mai precis, īn variantele actuale, PCI Express x16).

Unele dintre procesoarele actuale, din familiile Intel Core I5 sau Intel Core I7 contin procesoare care integreaza si un procesor grafic performant. Aceasta modificare a arhitecturii se realizeaza exploatarea spatiului disponibil creat prin reducerea dimensiunii tranzistorilor de la 45 nm la 32 nm.

Courtesy Open Web DesignThanks to Dubai Hotels