Bicicleta - vehiculul verde

Bicicleta este un mijloc de transport ce nu poluează de aceea este un "vehicul verde". La ora actuală în lume există peste un miliard de biciclete, număr dublu faţă de numărul de autoturisme. În unele zone ale lumii bicicleta este principalul mijloc de transport în timp ce în alte zone bicicleta este folosită ca mijloc de agrement şi relaxare. Mersul pe bicicletă are influenţe pozitive asupra stării de sănătate a celor care o folosesc, bicicleta având de asemenea un impact pozitiv asupra mediului.

Olanda - un exemplu demn de urmat

Pentru olandezi mersul pe bicicletă este un mod de viaţă. Având în vedere acest lucru nu este de mirare ca Olanda este ţara din lume cu cel mai mare număr de biciclete pe cap de locuitor. Olandezii au chiar o sărbătoare naţională dedicată bicicletei: National Cycling Day (Landelijke Fietsdag) care se sărbătoreşte în fiecare an în a doua sâmbătă din mai. Acesta sărbătoare coincide cu National Mills Day - ziua naţională a morilor - o zi în care morile se pot vizita gratuit. Cu această ocazie olandezii sunt încurajaţi să viziteze morile pe bicicletă.

Un film despre cum si-au construit olandezii pistele de bicicleta

Mersul pe bicicletă este foarte popular în întreaga ţară şi este folosit de persoanele de toate vârstele. Statisticile arată că 30% dintre olandezi merg la servici cu bicicleta şi 49% dintre copiii de şcoală primară merg la şcoală cu bicicleta.

Copil transportat cu bicicleta
Copil transportat cu bicicleta


Pedalând în costum şi cravată
Pe bicicletă în costum şi cravata

Copiii învaţă de mici să meargă cu bicicleta şi se duc la şcoală cu acest mijloc de transport.

Copii mergand la scoala cu bicicleta
Copii mergând la şcoala cu bicicleta

Amsterdam, capitala Olandei, este considerată capitala ciclistă a Europei. Oraşul şi-a câştigat acest renume deoarece este unul dintre cele mai prietenoase oraşe pentru biciclişti oferind diverse facilităţi acestora:

  • peste 400 de kilometri de piste amenajate pentru biciclete
  • drumuri destinate doar bicicliştilor
  • parcări păzite
  • suporturi pentru biciclete
  • semne de circulaţie destinate bicicliştilor
  • numeroase centre de închiriat biciclete

Parcare cu trei nivele pentru biciclete in Amsterdam
Parcare pentru biciclete cu trei nivele în Amsterdam

În Amsterdam sunt mai multe biciclete decât maşini, aproape fiecare locuitor având o bicicletă (sunt 700.000 de locuitori şi 600.000 de biciclete). Acest lucru are un impact pozitiv asupra calităţii vieţii: mediu mai puţin poluat, populaţie cu un stil de viaţă activ şi sănătos. Datorită acestui stil de viaţă olandezii au una dintre cele mai scăzute rate ale obezităţii din lume.

Persone de toate varstele folosesc zilnic bicicletele
Persoane de toate vârstele folosesc zilnic bicicletele în Amsterdam

Webografie

http://svenworld.com/2011/04/08/amsterdam-biking-paradise-didnt-happen-overnight/

http://www.iamsterdam.com/en/visiting/things-to-do/cycling